2015-2016 B
ΓΙΟΡΤΗ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
«Καμιά επανάσταση, ούτε στην τέχνη, ούτε στη ζωή, δεν έχει περισσότερες ελπίδες επιτυχίας, από ΄κείνη που χρησιμοποιεί για ορμητήριό της την παράδοση», αναφέρει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης.
Παράδοση μας δίδαξαν οι μαθητές μας με τους δασκάλους τους τούτη τη χρονιά. Έχοντας στο νου τους τα λόγια του ποιητή, αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν με τον εθιμικό κύκλο του Τόπου μας.
Οι μαθητές των Β΄, Γ2 και ΣΤ΄τάξεων με τους δασκάλους τους στα πλαίσια αυτής τους της ενασχόλησης:
-
επισκέφτηκαν το χοροθέατρο της Δόρας Στράτου.
-
ξεναγήθηκαν στους χώρους του.
-
αφουγκράστηκαν τους ήχους λαϊκών μουσικών οργάνων.
γνώρισαν το δημοτικό τραγούδι το οποίο κατέχει ξεχωριστή θέση στην νεοελληνική πνευματική δημιουργία ως μέσο έκφρασης των πόνων και των καημών, των πόθων και των πολεμικών – ηρωικών κατορθωμάτων ενός ολόκληρου λαού.
κατανόησαν ότι το δημοτικό τραγούδι είναι ιστορική συνέχεια του έθνους ανά τους αιώνες και ιδιαίτερα από το ένδοξο ηρωικό παρελθόν της αρχαιότητας.
Ο Γκαίτε, είχε γράψει για το δημοτικό τραγούδι, «τόσο λαϊκό, αλλά και τόσο δραματικό, τόσο επικό και τόσο λυρικό, που αντίστοιχό του δεν υπάρχει στον κόσμο».
Επιπρόσθετα στα πλαίσια του προγράμματος, χόρεψαν δημοτικούς χορούς και γνώρισαν τη λαϊκή φορεσιά.
-
Επεξεργάστηκαν τον εκπαιδευτικό φάκελο απ’ το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο «Γνωριμία με τις Παραδοσιακές φορεσιές». Εντύπωση τους έκανε η Φορεσιά της κυρα Φροσύνης, της αδικοχαμένης αρχοντοπούλας που ο Αλή πασάς την έπνιξε στη λίμνη των Ιωαννίνων μαζί με άλλες 17 Γιαννιώτισσες.
-
Γνώρισαν τις φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα κατανόησαν τις διαφορές τους και τη χρηστικότητά τους και διαπίστωσαν ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες φορούσαν άλλα ενδύματα, διαφορετικά απ’ τα σημερινά.
-
Κατανόησαν την εξέλιξη της ενδυμασίας.
Επίσης οι μαθητές των Β΄ και Γ2 τάξεων αφού διάβασαν και επεξεργάστηκαν το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, «Τα Ελληνάκια» και οι μαθητές της ΣΤ΄ οι οποίοι διδάσκονται την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, κατανόησαν τις δυσκολίες που περνούσε ο λαός μας στα χρόνια της σκλαβιάς μη μπορώντας να χαρεί ακόμα και τις καθημερινές του στιγμές και αντιλήφθηκαν πόσο πολύτιμο αγαθό είναι για τον άνθρωπο η έννοια της ελευθερίας.
Συνεργάστηκαν και επικοινώνησαν στους συμμαθητές τους και τους γονείς τους αυτή τους τη δραστηριότητα στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου.
Προκειμένου η μάθηση να γίνει βιωματική ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε τις παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Τους ευχαριστούμε! Στέκονται πάντα αρωγοί στο έργο μας.
Tην εκδήλωση μας τίμησε με την παρουσία της η υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας, κ. Καλλιόπη Κύρδη.