top of page

1999-2000

Είναι η πρώτη σχολική χρονιά που το σχολείο λειτουργεί ως πιλοτικό ολοήμερο. Νέα γνωστικά αντικείμενα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα που αποτέλεσαν ευχάριστες προκλήσεις για τις δασκάλες και δασκάλους του σχολείου.

Πώς θα μπορέσουμε ν’ αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που μας δίνουν τα νέα γνωστικά αντικείμενα;

Πώς θα πείσουμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους ότι μένοντας στο σχολείο περισσότερες ώρες θα αποκομίσουν οφέλη ψυχικά, παιδαγωγικά, πνευματικά, κοινωνικά;

Πώς μέσα στο χρόνο των δύο διδακτικών ωρών θα μελετήσουν και θα προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα;

Πιστέψαμε στο ολοήμερο σχολείο και το αγκαλιάσαμε. Μείναμε και εργαστήκαμε για να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα. Βλέπαμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας (μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών μαθητών) και διαπιστώσαμε πως μόνο με τη μεγαλύτερη αλλά και εποικοδομητική παραμονή των παιδιών στο σχολείο θα είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε ως σχολείο και ως κοινωνία καλύτερα. 

 

Οι δυσκολίες πολλές!!!

Τα νέα γνωστικά αντικείμενα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είναι: λογοτεχνία, παραμύθι, μουσικοκινητική αγωγή, αγωγή υγείας, ελληνικοί χοροί, πληροφορική.

Στα πλαίσια της λογοτεχνίας και σε συνδυασμό με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι μαθητές της Ε΄τάξης ασχολήθηκαν με την ποίηση του Σεφέρη, ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης με το έργο του Ηλία Βενέζη. Στην ώρα του παραμυθιού οι μαθητές της Α΄ τάξης, άκουσαν , ζωγράφισαν, έπαιξαν και έφτιαξαν δικά τους βιβλία με παραμύθια. Οι μήνες, οι σχετικές με αυτούς παροιμίες, τα έθιμα και οι παραδόσεις απασχόλησαν τους μαθητές της Β΄ τάξης, στα πλαίσια της γνωριμίας με τη λαϊκή μας παράδοση. Βιβλιαράκια με παραδοσιακές συνταγές, που συγκέντρωσαν οι ίδιοι οι μαθητές κοσμούν τη βιβλιοθήκη της τάξης τους. Την ενασχόληση των μαθητών με την παράδοση συμπληρώνει ο γυμναστής με τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς που τους διδάσκει. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης ασχολήθηκαν με τη γέννηση του θεάτρου, της δραματικής ποίησης και της κωμωδίας, με το έργο των μεγάλων τραγικών και τα ψηλά τους νοήματα. Παρακολούθησαν σε βίντεο την παράσταση «Αντιγόνη», του Εθνικού Θεάτρου, ετοίμασαν και παρουσίασαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

  • w-googleplus
  • w-facebook
  • Twitter Clean

© 2014  27ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας

bottom of page