top of page

2013-2014

 



ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (Α1-Α2 ΤΑΞΕΙΣ)

 

Τα δύο τμήματα της Α΄ τάξης ασχολήθηκαν με τη συγγραφή ιστοριών. Με αφορμή το κάθε γράμμα του αλφάβητου, μέσα στην τάξη, φτιάξαμε όλοι μαζί σαν «μικροί συγγραφείς» ιστορίες τις οποίες και εικονογραφήσαμε. Οι ιστορίες αυτές δέθηκαν σε ένα βιβλίο το οποίο δόθηκε σε κάθε μαθητή. Τα παιδιά έφεραν αντικείμενα από το σπίτι τους που το όνομά τους άρχιζε από το γράμμα που μαθαίναμε κάθε φορά. Ήταν μια ομαδική εργασία που βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τη σχέση προφορικού και γραπτού λόγου, να συνεργαστούν μέσα από τη δημιουργική γραφή και να απολαύσουν τη χαρά της ανάγνωσης. Μπόρεσαν να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ(Γ1 ΤΑΞΗ)

 

Πολύτιμοι συνεργάτες τους ήταν οι μαθητές του Γ1 τμήματος που μέσα από το πρόγραμμα «Ιστορία της Γραφής» τους παρουσίασαν το ταξίδι της γραφής ανά τους αιώνες. Μέσα από προβολές, ταινίες και βιβλία βοήθησαν τους μικρότερους συμμαθητές τους να κατανοήσουν πώς ανακαλύφθηκε η γραφή καθώς και τις αλλαγές της στο χρόνο. Γνώρισαν πώς εφευρέθηκε το χαρτί και τι υλικό χρησιμοποιούσε κάθε λαός για να γράψει (πέτρα, κερί, μάρμαρο, περγαμηνή, πάπυρο κ.α.). Κατασκεύασαν το δίσκο της Φαιστού, χάραξαν με τις γλυφίδες ιερογλυφικά, μεταχειρίστηκαν φτερό χήνας, πένα με μελανοδοχείο, φτάνοντας στο σήμερα με την κιμωλία, το μολύβι, το στυλό,  τον υπολογιστή. Παραχωρήθηκε υλικό από το Ευγενίδειο ίδρυμα, η μουσειοσκευή «Ταξιδιώτης της Γραφής» καθώς και προσωπικό υλικό από τη δασκάλα κ. Μαρία Λεβεντάκη.

 

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

 

Η παράσταση «Οι μαθητές της Γ’ τάξης συναντούν τον Όμηρο» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διδακτικών προσεγγίσεων της Μυθολογίας  - Ιστορίας της Γ’ δημοτικού, στην ενότητα του Τρωικού πολέμου. Ως  πολυτροπικό προϊόν αποτελείται από ήχο, εικόνα, κείμενα, δρώμενα, τραγούδια: Οι μαθητές έγραψαν ποιήματα για κάθε ενότητα του σχολικού εγχειριδίου, απέδωσαν τα ποιήματα αυτά ως χορός σε αρχαία τραγωδία, μοιράστηκαν και έπαιξαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, τραγούδησαν «για την Ελένη». Η όλη παράσταση πλαισιώθηκε με αντίστοιχο οπτικό – ακουστικό υλικό μέσα από έρευνα ιστορικών πηγών και ηχητικών ντοκουμέντων.

 

Στη συνέχεια οι μαθητές της Στ’ τάξης ασχολήθηκαν με τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν». Στην εκδήλωση που έγινε για την επέτειο της 25ης Μαρτίου αποδόθηκε εικαστικά και θεατρικά όλο το ποιητικό έργο.

 

 

ΜΑΘΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ (E-twinning)

Από το 2012 το σχολείο μας είναι μέλος της διεθνούς πλατφόρμας e-twinning. Αυτή η ασφαλής εκπαιδευτική πλατφόρμα μάθησης επιτρέπει στους μαθητές να αλληλεπιδρούν με συνεργαζόμενα σχολεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να αναλαμβάνουν ένα “project” τo οποίo φέρνουν εις πέρας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τα Αγγλικά τους και εξοικειώνονται με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 2013 – 2014, με την καθοδήγηση και βοήθεια της εκπαιδευτικού των Αγγλικών, η Β’ δημοτικού έχει πάρει μέρος σε ένα ”project” που επικεντρώνεται στην κατανόηση των εννοιών «μοιράζομαι» και «είμαι ευγενικός/ή», μέσω επιλεγμένων παραμυθιών. Με την πλατφόρμα e-twinning, δημιουργείται μια αλληλεπίδραση μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως με τη ζωγραφική. Η μέθοδος διδασκαλίας λειτουργεί με ψυχαγωγικό χαρακτήρα  και η μάθηση προκύπτει μέσα από μία μορφή ευχάριστου παιχνιδιού. Για περισσότερα παρακολουθείστε τη λειτουργία του στο link: 

http://secure.smilebox.com/ecom/openTheBox?sendevent=4e4441314e44677a4e446b3d0d0a&sb=1 

 

ΓΙΟΡΤΗ 25ς ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

 

Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές των Α’, Δ’, Ε και ΣΤ’ τάξεων και είχε χωριστεί σε δύο μέρη: 

Στο πρώτο μέρος τα μικρά πρωτάκια απήγγειλαν, χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς σκοπούς, ενώ στο δεύτερο μέρος οι μεγαλύτεροι μαθητές παρουσίασαν διασκευασμένα αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», προβάλλοντας τις ιδέες της Ελευθερίας και της Ειρήνης, ενοποιώντας θέατρο, απαγγελία, μουσική και χορό σ’ένα ενιαίο σύνολο.  Μέσα από σατιρικά αλλά και δραματικά νούμερα και τραγούδια έγινε αναδρομή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ενσαρκώνοντας τον Ρήγα Φερραίο, τον Διονύσιο Σολωμό, τις Μεσολογγίτισσες, τις Μεγάλες Δυνάμεις και όχι μόνο, οι μαθητές μάς παρουσίασαν τα γεγονότα των δύσκολων εκείνων χρόνων.  Ο Ρωμιός και το Ρωμιάκι, ο Καραγκιόζης με την παρέα του, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μάς διασκέδασαν αλλά ταυτόχρονα μας προβλημάτισαν βαθιά, παρουσιάζοντας την ανθρώπινη πλευρά των αγωνιστών και του απλού λαού.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΟΡΤΗΣ

 

 

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»

ΣΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1, 2 & 3 ΤΟΥ Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΤΟΥ ΕΣΠΑ

    

     Οι Πράξεις «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2007 -2013), που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, αφορούν στην στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τέσσερα σχολικά έτη (2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 και 2013-2014). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 «Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης» στις 8 περιφέρειες Σύγκλισης, στις 3 περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και στις 2 περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου, αντίστοιχα.

     Ένα μείζον θέμα για το εκπαιδευτικό σύστημα και εν γένει για το κοινωνικό κράτος αποτελεί η ουσιαστική ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και η διαρκής υποστήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

     Ως «Μαθητές με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες» θεωρούνται όσοι για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών, αναπτυξιακών προβλημάτων, ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεπιστημονική αξιολόγηση, επηρεάζουν τη διαδικασία της σχολικής προσαρμογής και μάθησης».

     Στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συγκαταλέγονται ιδίως όσοι παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση), αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), κινητικές αναπηρίες, χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα, διαταραχές ομιλίας − λόγου, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες.

     Στόχος της Πράξης είναι η υλοποίηση της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης στα σχολεία γενικής αγωγής μέσα από κατάλληλα επιμορφωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο υποστηρίζει τους μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη σχολική τάξη παράλληλα με τον εκπαιδευτικό της τάξης. Το προσωπικό αυτό προσλαμβάνεται, επιμορφώνεται, και υποστηρίζεται επιστημονικά και συμβουλευτικά, από κατάλληλες δομές.

Η εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι μία έμπρακτη εφαρμογή προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης τους κοινωνικά στη σχολική τάξη του γενικού σχολείου και κατ’ επέκταση στη σχολική κοινότητα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώσει την προσβασιμότητα τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    Οι κύριες Δράσεις της Πράξης είναι οι ακόλουθες:

Δράση 1: Σχεδιασμός και υλοποίηση του προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τέσσερα σχολικά έτη

Δράση 2: Συγκέντρωση και συμπλήρωση Επιμορφωτικού Υλικού και Ειδικών Εργαλείων

Δράση 3: Προγράμματα επιμόρφωσης και διαρκής υποστήριξη των εκπαιδευτικών

Δράση 4: Επιχειρησιακό Σχέδιο διαμόρφωσης δομής/δικτύου δομών για την υποστήριξη του προσωπικού του Προγράμματος με αναβάθμιση και προσαρμογή των υφιστάμενων υπηρεσιών, δομών και φορέων

bottom of page